Anti-stres tretma

Beseda stres izhaja iz angleške besede, ki pomeni napetost, pritisk, obremenitev. Lahko je zunanji (telesni napad, ropot, blisk) ali notranji (žalost, bolezen). Njegove povzročitelje imenujemo stresorji.

Znaki stresa, ki ste jih morda opazili pri sebi:
tesnoba, nemir, napetost, zaskrbljenost, potrtost, nemoč, obup, razdražljivost, jeza, napadalnost, nepotrpežljivost, nezadovoljstvo, pretirana občutljivost, pomanjkanje samospoštovanja, nezanimanje za okolje, težave z zbranostjo, neodločnost, pozabljivost, občutek preobremenjenosti in utrujenosti, občutek neučinkovitosti, neuspešnost, nespečnost, razbijanje srca, motnje prehranjevanja, mišična napetost, glavobol,težave v spolnosti ipd. Največji povzročitelj stresa je zagotovo strah (pred samoto, pred izgubo službe, pred izgubo partnerja ipd.) pred prihodnostjo.

Anti-stres tretma vam pomaga, da boste lažje premagovali vsakodnevne težave. Anti-stres tretma vsebuje tudi serijo dihalnih vaj, s pomočjo katerih stisko preprosto predihate in na koncu izdihate.

Pri premagovanju stresa si lahko vsakodnevno pomagate tudi sami in sicer s pravilnim dihanjem. Ko se zgodi stresna situacija, se za trenutek ustavite, še bolje če sedite, potem pa pričnite z dihalnimi vajami. Skozi nos globoko vdihnite, nato počasi skozi usta izdihnite. Izdih naj bo tih, nežen in počasen. Tega okolica sploh ne bo opazila, vas pa bo teh nekaj vdihov osvežilo ter umirilo. Pridobili boste čas za razmislek oziroma reakcijo na stresni dogodek. Usmerjeno dihanje (8 vdihov/izdihov na minuto) vpliva na aktivnost živčnega sistema in poskrbi za obnovo ravnovesja v telesu. Dihanje lahko vadite dvakrat dnevno, tudi če niste pod stresom.

Ena izmed dihalnih vaj je tudi vizualizacija dihanja, pri kateri stresne situacije preprosto izdihate.

1.korak: Zaprite oči in se sprostite. Vaše dihanje naj postane vse počasnejše in globlje.

2.korak: Dihajte s prepono (pri tovrstnem dihanju se dviga in spušča trebuh in ne ramena ali prsi).

3.korak: Vaše dihanje naj postane naravno in sproščeno.

4.korak: Vizualizacija – ko vdihnete, si predstavljajte, da ste v vaše telo vdihnili »sprostitev«, ki se zdaj pretaka in doseže vsak del vašega telesa.

5.korak: Z izdihom si predstavljajte, da je v vašem izdihanem zraku ves stres tistega dne. Po nekaj minutah vizualizacije se počutite bolj mirno in napolnjeni z energijo.

To tehniko uspešno uporabljamo tudi v primerih nespečnosti.