Meditacija

sitting-postitionsPred meditacijo najprej poskrbimo za prostor. Izberemo čim manj hrupno sobo, zmanjšamo vpliv luči oziroma zunanje svetlobe, prižgemo nedišečo svečo, pripravimo meditativno glasbo (priporočamo posnetke iz narave, žuborenje morja ali reke). Meditacijo vedno izvajamo bosi. Izberemo sedeči položaj, v katerem se počutimo najbolj udobno. V takem položaju smo odprti za pretok energije, ki tako teče nemoteno po hrbtenici. Tak položaj omogoča tudi optimalno delovanje možganov, pravilno dihanje ter čiščenje čaker. V nadaljevanju vam posredujemo nekaj napotkov za lažje izvajanje meditacije.

Vizualizacija
Nekaj minut gledamo plamen sveče, zapremo oči in si plamen samo predstavljamo. Ko slika zbledi, spet odpremo oči ter pogledamo plamen (ponovimo petkrat). Plamen je univerzalni simbol prisotnosti božanskega. Ko se naučimo vizualizirati, lahko uporabljamo dogodke, ki so nas v preteklosti osrečili (npr. sprehod po plaži ali hribih, gledanje starih slik).

Dihanje
Nadzirano dihanje je univerzalna tehnika za meditacijo. Redne dihalne vaje umirjajo um, zvišajo pa tudi nivo energije. Ni jih primerno izvajati po jedi. Vedno vdihujemo skozi nos, saj ima ta ima vlogo filtra, ki pljuča varuje pred mrazom, prahom in okužbami. Tudi izdihujemo skozi nos, razen če pri izdihu uporabljamo mantre – izpuščanje glasov. Dihalne vaje prekinemo takoj, ko začutimo, da smo brez sape, takrat nekaj minut dihamo spontano. Vaje nadaljujemo, ko se živčni sistem umiri ter sprosti.
Vdihnemo globoko v trebuh, zadržimo tri sekunde, nato izdihnemo. Vse skupaj ponovimo petkrat. Ves čas si (v mislih) ogledujemo pot, po kateri potuje zrak.

Meditacija
Tako umirjeni smo pripravljeni na meditacijo. Ostanemo v enakem položaju in se odpremo energijam vesolja. V mislih z roko primemo sončni žarek ter ga pripeljemo do srca. Ogledujemo si, kako ga bela svetloba polni in se mirno predajamo užitkom. Ko srce napolnimo z energijo si predstavljamo, da se iz njega po telesu širi rdečkasta meglica, ki jo nato razširimo na prostor kjer se nahajamo, potem na celo stavbo. Razlivamo jo po kraju kjer živimo, nato po svoji državi. Meglica naj se raztegne še po vsej Evropi, zalije naj cel svet ter na koncu zapolni še celo vesolje. Uživamo v čarobnem trenutku v zavedanju, da smo s tem pomagali sebi in celemu svetu.

wellnessMeditacija za ljubezen  
Ljubezen je vodilo tega sveta, zato je lahko namen meditacije tudi ljubezen do sebe in drugih. Imeti rad sebe pomeni, da si odpustimo vse napake ter živimo za ta trenutek. Odpuščanje pomeni živeti v skladu z dušo in telesom. Imeti rad druge pomeni, da jim odpustimo dejanja, s katerimi so nas prizadeli. V mislih jim pošiljamo veliko iskrene ljubezni iz srca. Energijo, ki jo vlagamo v jezo do ljudi, ki so nas prizadeli uporabite zase, za lasten razvoj. Osvobodite se preteklosti in zaživite polno življenje že danes.